Het ‘Reis je mee naar 2020’ congres

Afgelopen week heb ik samen met twee medestudenten en mijn opleidingsmanager een bezoek gebracht aan het ‘Reis je mee naar 2020’ congres. Dit vond plaats in de Kromhouthal in Amsterdam en werd georganiseerd door het ROC van Amsterdam en Flevoland. De bedoeling van dit congres, is het brainstormen met alle lagen van het MBO voor beter onderwijs. Alle bedachte plannen worden verzameld en besproken door de directie. De beste plannen worden in de praktijk gebracht. In 2020 volgt een terugblik.

Het eerste wat mij opviel bij binnenkomst was de diversiteit in de menigte. Verschillende culturen, niveau’s en beroepen binnen het MBO voerden een dialoog met elkaar wat de bijeenkomst sterk en puur maakte.

Na een kort rondje kennismaken, kregen we de opdracht om plaats te nemen aan een tafel met zoveel mogelijk verschillende mensen binnen het MBO. Ik heb het dan over studenten, docenten, opleidingsmanagers, directieleden, centraal bureaumedewerkers en ga zo maar door.

Nadat iedereen zijn plaats had genomen, kregen wij een speech van de directie en werd het doel van de bijeenkomst uitgelegd. Nadien ging ik in gesprek met de mensen aan mijn tafel. Je mocht opschrijven wat je jammer vind aan het MBO en wat je goed vind aan het MBO. Natuurlijk had ik een hele waslijst vol met slechte maar ook goede punten. Mijn twee belangrijkste waren; meer talentontwikkeling en empowerment op de ROC’s.

 Meer talentontwikkeling op de ROC’s 

Ik pleit voor meer talentontwikkeling op de ROC’s omdat ik ervan overtuigd ben dat als je weet wat je talent is en deze ook kan benutten. Het 100% positiviteit en waarde meebrengt in de persoonlijke ontwikkeling van de student. Waarom benutten we alleen maar de talenten en competenties die je moet hebben voor de opleiding? Waarom benutten we niet de talenten en competenties waarover je beschikt buiten de opleiding? Zou het niet fantastisch zijn om deze talenten en competenties te koppelen aan die vereisten binnen de opleiding.

 Meer empowerment op de ROC’s 

Als je weet wie je bent en waar je voor staat en als je weet hoeveel je waard bent. Dan pas kunnen we verder praten over effectieve ontwikkeling. Het begint namelijk allemaal bij het bewust zijn van wie je bent en wat je doet. Laat empowerment nou het vak zijn waar al deze dingen aan de orde komen. Een vak dat wordt gegeven door inspirerende en hartverwarmende docenten die niet alleen kijken naar de prestaties, maar naar de student. De student leert zichzelf en zijn medestudenten beter kennen.

Dit zorgt automatisch voor meer empathie en compassie. Het vak Empowerment zorgt ervoor dat de student even tijd voor zichzelf en zijn medestudenten heeft. Een klassenmoment.

Na vele punten en presentaties besproken en gezien te hebben werd het tijd voor de afronding.

Ik keek nog even rond in de zaal en vond het zo indrukwekkend om zoveel verschillende culturen en niveau’s samen te zien. Zoveel talenten, culturen en passies, scherpte en pit maar ook samenhorigheid en een front waar nodig is.  Ik lachte in mezelf en dacht:‘Dit is het MBO, een plek waar iedereen bij elkaar komt om toekomst te bouwen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s